Junioren

Kinderen van 5 jaar t/m 14 jaar zijn bij ons junior. Afhankelijk van de leeftijd en zwemvaardigheid (minimaal bezit van A en B diploma) worden de kinderen ingedeeld bij een groep. Bij elke opleiding wordt in een leuke groep met een eigen instructeur aan je zwem- en redtechnieken gewerkt. Aan het eind van het zwemseizoen ga je op voor een examen. Het examen wordt in ons eigen zwembad, onder begeleiding van de eigen instructeur, door een landelijke examinator afgenomen.

Reddingsbrigade Apeldoorn biedt de volgende opleidingen aan:

Junior Redder 1 t/m 4
Tijdens deze opleidingen gaat het er vooral om, om jezelf te leren redden.

Zwemmend Redder 1 t/m 4
Nu je jezelf goed weet te redden wordt het tijd om te leren anderen te redden, zoals bijvoorbeeld je vriendje of vriendinnetje. Voor het redden van anderen wordt er gebruik gemaakt van o.a. hulp- en reddingsmiddelen.


De zwemmend redder leert andere zwemmers redden vanaf de kant en vanuit het water. Er wordt geleerd hoe je jezelf kan bevrijden wanneer een drenkeling je vastgrijpt en hoe je vervolgens de drenkeling veilig naar de kant krijgt. Er wordt ook gewerkt aan verbetering van de eigen zwemvaardigheden en aan de zwemconditie.

Lifesaver 1 t/m 3
De Lifesaver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Lifesaver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden.


Lifesaver 1 is het eerste diploma binnen de Reddingsbrigade, waarbij ook theorie moet worden geleerd. Het betreft vragen over reddingsmethoden, gevaren en mogelijkheden voor preventie. Naast de theorie wordt ook de praktische kennis van het redden van drenkelingen uitgebreid, met meer bevrijdings- en vervoersgrepen. Bij Lifesaver 2 en 3 gaat dit nog een stap verder, omdat er ook geleerd wordt hoe je leiding moet geven bij waterongevallen en daarbij Eerste Hulp moet kunnen verrichten.