Cursus Strömungsretter

25 februari 2024

We waren uitgenodigd door de Duitse DLRG uit Burscheid (dit ligt in de heuvels achter Keulen), om met hen mee te komen trainen.

Afgelopen weekend, vanaf 23 februari, zijn we met een groep van zeven Apeldoorners en twee uit Domburg naar Duitsland vertrokken. Op vrijdag avond konden we vrij aankomen en op het gemakje met ze bijpraten en onze en hun spullen naast elkaar leggen om deze te vergelijken. We verbleven in een gymzaal van de gemeente met een keuken en kleedruimtes met douches, perfect voor een weekend dus.

De zaterdag begon relaxed met een ontbijtje. Super goed geregeld, er was een dame aangesteld die het hele weekend ons zou verzorgen met eten. Daarna moesten we einsteigen in een hun voertuigen, ze hebben onder andere een (zeer) oude omgebouwde brandweerwagen. We gingen beginnen met abseilen. Er werd door de instructeurs zeer nauwkeurig gewerkt en alles werd dubbel gezekerd. Na een korte uitleg mocht iedereen twee keer naar beneden van de brug af laten zakken.
Het middagprogramma was er een waar iedereen het meest tegenop zag, maar ook het grote doel van het weekend was: Zwemmen in snelstromend water. Alleen in de winter heb je veel water in de heuvels dus dat betekend zeer koud water. Ieder kreeg een winter-wetsuite van de DLRG, een aantal deden zelfs 2 lagen wetsuits over elkaar heen. Ze hadden voor ons een mooi beginners stroompje uitgezocht waar we konden oefenen. Samen met de speciale techniek om door de rivier heen te komen oefenden we ook met het gooien van de werpzak en het binnenhalen van personen (waar een extra techniek voor nodig is).
Na het harde werken konden we dan ook aanschuiven bij een welverdiend diner. ’s Avonds gingen we verder met een soort EHBO les. We mochten alle kastjes en laatjes van een ambulances opentrekken en kregen bij alle middelen uitleg van de verpleegkundige. Daarna kregen we nog een les over intuberen. Iets wat je in Nederland niet als EHBO’er mag doen, maar bij de DLRG als standaard in het pakket zit. Dat is echt een wereld van verschil en ook een best ingrijpend middel. Maar er is wel een keerzijde, de Duitsers mogen geen splinters trekken met hun EHBO.
De zondag begon zoals vaker in Duitsland met een uitstekend roerei ontbijt. Vandaag stond er een overstromingsoefening op de planning, zo’n een waar wij eigenlijk ook veel mee oefenen. Naast de DLRG Burscheid en andere kleinere uit de omgeving was daar ook de grotere Leverkussen bij aanwezig. Samen hadden ze een zeer verschillend scala aan grote en kleine boten. De Nederlanders werden verdeeld over hun boten en konden meehelpen bij het scenario. Opvallende conclusie: Wij zijn met onze overlevingspakken veel beter voorbereid, je springt veel sneller uit de boot dan als je je gewone kleren aan hebt.

We kijken terug op een fantastisch weekend dat absoluut voor herhaling vatbaar is. Maar dat gaat vast goed komen, want ik denk dat we er een vriendschap tussen onze verenigingen aan over hebben gehouden.