Zwembad

Reddingsbrigade Apeldoorn in zwembad Malkander

Reddingsbrigade Apeldoorn leidt mensen op tot redders. Dit betekent dat het zwemmend redden wordt aangeleerd. Op deze manier leer je een drenkeling te redden door bijvoorbeeld gebruik te maken van bevrijdings- en vervoersgrepen. Hoe gaat dit in z’n werk? Lees er alles over op deze pagina.

Junioren

Kinderen van 5 jaar t/m 14 jaar zijn bij ons junior. Afhankelijk van de leeftijd en zwemvaardigheid (maar minimaal in het bezit van A en B Zwemdiploma) worden de kinderen ingedeeld bij een groep. Bij elke opleiding wordt in een leuke groep met een eigen instructeur aan je zwem- en redtechnieken gewerkt. Aan het eind van het zwemseizoen ga je op voor een examen. Het examen wordt in ons eigen zwembad, onder begeleiding van de eigen instructeur, door een landelijke examinator afgenomen.

Reddingsbrigade Apeldoorn biedt de volgende opleidingen aan:

Junior Redder 1 t/m 4
Tijdens deze opleidingen gaat het er vooral om, om jezelf te leren redden. Wanneer je je A en B diploma hebt behaald ben je van harte welkom om bij ons verder te komen zwemmen. Zonder stress en op een leuke, leerzame en interactieve manier leer je beter zwemmen. We verbeteren je zwemslagen verder en maken een begin aan hoe je je vriendje of vriendinnetje uit het water moet redden. 

Reddingsbrigade Apeldoorn in zwembad Malkander
Reddingsbrigade Apeldoorn in Zwembad Malkander

Zwemmend Redder 1 t/m 4
Nu je jezelf goed weet te redden wordt het tijd om te leren anderen te redden. Voor het redden van anderen wordt er gebruik gemaakt van o.a. hulp- en reddingsmiddelen zoals touwen, klossen of een rescue tube. De zwemmend redder leert andere zwemmers redden vanaf de kant en vanuit het water. Er wordt geleerd hoe je jezelf kan bevrijden wanneer een drenkeling je vastgrijpt en hoe je vervolgens de drenkeling veilig naar de kant brengt. Er wordt ook gewerkt aan verbetering van de eigen zwemvaardigheden en zwemconditie.

Lifesaver 1 t/m 3
De Lifesaver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Lifesaver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden.

Lifesaver 1 is het eerste diploma binnen de Reddingsbrigade, waarbij ook theorie moet worden geleerd. Het betreft vragen over reddingsmethoden, gevaren en mogelijkheden voor preventie. Naast de theorie wordt ook de praktische kennis van het redden van drenkelingen uitgebreid, met meer bevrijdings- en vervoersgrepen. Bij Lifesaver 2 en 3 gaat dit nog een stap verder, omdat er ook geleerd wordt hoe je leiding moet geven bij waterongevallen en daarbij Eerste Hulp moet kunnen verrichten.
Wanneer je Lifesaver 2 of 3 behaald hebt mag je ook mee helpen bij bewakingen met de boot. 

Senioren

Ook voor senioren is er binnen onze vereniging ruimte om te komen zwemmen. In het laatste gedeelte van de avond wordt er conditie training gegeven door een van onze trainers. Zij geven je uitdagende opdrachten mee waarmee je een voldoening haalt uit je trainingsavond. Na het trainen is er nog ruimte om uit te zwemmen of bij te praten in het zwembad. Eveneens is er op dit moment ruimte voor onze oudere senioren om op hun eigen tempo te kunnen zwemmen. 
Interesse om mee te trainen tijdens onze senioren training? Je bent altijd welkom om een keertje mee te komen trainen. 

Zwembad Malkander

De zwembad training is elke woensdagavond in
Aquacentrum Malkander
Dubbelbeek 56
7333 NJ Apeldoorn

Zwemtijden

Junioren

18:30 – 19:05 uur Junior Redder 1 t/m 4 en Zwemmend Redder 1
19:10 tot 19:55 uur Zwemmend Redder 2 t/m 4 en Lifesaver 1 t/m 3

Senioren

19:55 – 20:45 uur Conditie training en uitzwemmen
20:15 – 20:45 uur Trim zwemmen

Reddingsbrigade Apeldoorn in zwembad Malkander

Mee zwemmen?

Neem contact op en kom mee zwemmen!