Lifeguard Open water

Reddingsbrigade Apeldoorn in RVR-verband

Op deze pagina lees je alles over onze opleidingen Lifeguard op open water. Bijvoorbeeld welke diploma’s er zijn, wat je moet kunnen en wat je moet kennen.

Vanaf 15 jaar ben je voor Reddingsbrigade Apeldoorn een senior. Als senior kun je bij ons een aantal keuzes maken betreffende zwemtrainingen en opleidingen waterhulpverlening. Afhankelijk van je interesses kun je kiezen op welk vlak jij actief wilt zijn.

Afhankelijk van je kennis, vaardigheden en interesses kun je starten met één van deze mogelijkheden met daarin de opleidingsniveaus; Junior Lifeguard, Lifeguard, Senior Lifeguard, Instructeur, Praktijkbegeleider, Leercoach, Examinator of Expert.
Nadat je de opleiding tot Lifeguard hebt afgerond, kun je je nog specialiseren tot o.a. Lifeguard Schipper of Chauffeur.

Onze opleidingen (en daarmee ook de opleidingen van de bond) zijn gebaseerd op competent onderwijs, waardoor de opleidingen maatwerk zijn, afgestemd op de kennis en vaardigheden van het individu. Lesmateriaal wordt aangeleverd en je krijgt altijd begeleiding van een van onze instructeurs. 

Pool, Open Water of Beach?

Bij Reddingsbrigade Apeldoorn kun je de opleiding Open Water volgen. Als je interesse hebt in de opleiding Pool of Beach zullen we samen met jou kijken of er mogelijkheden zijn, het zij bij ons intern of in combinatie met een kustbrigade. We hebben namelijk goede contacten met diverse kustbrigades waarbij je wellicht het ontbrekende onderdeel uit de opleiding daar zou kunnen volgen.

Wat kan je met Pool?

Pool noemen wij ook wel zwembadwater. Afhankelijk van de opleidingen die je bij Reddingsbrigade Nederland hebt afgesloten met een diploma ben je bevoegd om bijvoorbeeld binnen een zwembad; toezicht te houden, zwemles te geven, zwemexamens af te nemen of voorzitter te zijn van een zwemexamencommissie.

Wat kan je met Open Water?

Open Water noemen wij ook wel buitenwater, alles van de grote rivieren tot meren en sloten. Met een Lifeguard OW diploma ben je bevoegd om bijvoorbeeld; toezicht te houden vanaf de kant of vanaf een reddingsboot, leiding te geven op een reddingsboot of tijdens een evenement. Ook kun je er voor kiezen om ingezet te worden bij eventuele rampen in samenwerking met de NRV.

Wat kan je met Beach?

We hebben goede contacten met een aantal Strandreddingsbrigades. Er gaan ook geregeld leden van onze vereniging in de zomer naar het strand toe om daar mee te helpen. Wij zelf kunnen, bij het gemis van een strand in Apeldoorn, zelf deze opleiding niet geven. Toch zijn er veel overeenkomsten waardoor er maar een klein deel strand specifiek is. Je kunt dus al een groot deel van de opleiding bij ons afronden en het restant op het strand. 
Wanneer je je diploma Lifeguard Beach behaald hebt kun je meelopen op het strand en toezichthouden vanaf een reddingspost. 

Lifeguard Schipper

Als je je basisopleiding hebt afgerond kun je nog verder specialiseren als Schipper. Samen met het behalven van het officiele Vaarbewijs en Marifoonbewijs ga je ook meer leren over leidinggeven en zullen we verder oefenen om je vaarskills verder op peil te brengen. We oefenen met varen in ondiep water en varen in krappe ruimtes. 

Lifeguard Chauffeur

Als chauffeur krijg je een opleiding om een oranje voertuig namens de Reddingsbrigade te mogen besturen. Je leert over slachtoffer vervoer en zult extra oefenen op het traileren van een boot. Ook zal je een cursus Optische en Geluidsignalen volgen om vervolgens met ‘Blauw-blauw’ te mogen rijden in het geval van nood. 

Opleiding bij ons volgen?

Je bent van harte welkom om op onze trainingsavond langs te komen en met ons in gesprek te gaan of neem contact met ons op.