Lifesaverdag Zeeland

2 juli 2023

Op zondag 2 juli vond onze Lifesaver dag plaats. De 3 groepen reisden af naar het Banjaardstrand te Zeeland. Om 7 uur in de vroege ochtend hadden we afgesproken bij het zwembad vanwaar we een 3 uur lange rit tegemoet gingen.

Het idee was dat we een volledige bewakingsdag zouden doorlopen, welke in het hoogseizoen van 10 tot 18 uur duurt. Eenmaal aangekomen bij het strand begint een de dag, naast een bak koffie voor Theo, met een rondleiding door de reddingspost. De reddingspost op het Banjaardstrand is een vrij uitgebreide ten opzichte van andere in het land, met een slaapgedeelte, met een eigen keuken en badkamers. Uiteraard moeten doormiddel van een checklist de auto en boot worden gecontroleerd of alles aanwezig is.

Wanneer de eerste delen uitleg waren gegeven zijn we de zee in gegaan. Met behulp van het resqueboard oefende we op de golven en hoe je daarmee iemand uit zee kunt redden. Op de boot, de BJD-119, kon iedereen een rondje mee varen. Tijdens het varen kwam er nog een melding langs, een kitesurfer was te ver uit de richting geraakt en kon niet meer terugkomen. Deze werd door onze lifesavers aan boord gehaald en weer op de kant afgezet.

In de middag werd er voornamelijk gewandeld, vanaf de reddingspost tot aan de Oosterscheldekering is toch al snel anderhalve kilometer. Samen met een uitleg over de belangrijkste facetten van het strand.

De dag werd afgesloten met een frietje bij de plaatselijke frituur op de dijk.

Mijn dank gaat uit naar de begeleiding/chauffeurs. Ik denk dat we kunnen terugkijken op een succesvolle dag waarin iedereen veel geleerd en plezier heeft gehad!

Foto’s door JXE-Media